Deset kućnih pravila za pse

shutterstock_154188704 (1)

Učenje kućnog reda dosta je jednostavno, samo je važno od samog početka postaviti prave uloge i pas će se prema tome prirodno ravnati. Pri samim počecima, kada je pas tek ušao u vaš dom, uspostavi odnosa može pomoći par jednostavnih pravila. Nakon što ih par puta primijenite, pas ih brzo upija i, ako nema nekih od prije izraženih poteškoća, počinje se, sasvim prirodno, ponašati u skladu s njima.

1. Naučite psa da kaže “Molim”

Ako pas želi nešto od vas prvo ga tražite da učini neku od već naučenih vježbi (npr. “sjedi”). Ta vježba će biti način da kaže “molim”. Kada pas sjedne, omogućite mu ono što je želio. Ukoliko pas ne želi učiniti ono što ste ga tražili (npr. sjesti), jednostavno se okrenite i otiđite. Ignorirajte ga tridesetak sekundi pa ga pozovite k sebi i zatražite ponovo isto. Nemojte zaboraviti reći naredbu samo jednom. Naučite psa da sve treba lijepo zamoliti i da je to jedini način da nešto dobije.

2. Uhvatite psa u pozitivnim aktivnostima

Psi obožavaju komunicirati s vama, međutim ako se ta komunikacija ne odvija na pravi način, vaš pas će početi tražiti bilo koji način da privuče vašu pažnju pa iako i negativnim akcijama. Nažalost, češće smo skloni obraćati pažnju na loše stvari koje naš pas radi, nego na one dobre. Tako vrlo često u trenutku kada se ljutite na svog psa jer je izgrizao vašu papuču ili stol niste ni svjesni da ga u biti nagrađujete jer je njegova prvobitna namjera bila privlačenje pažnje, u čemu je upravo i uspio. Ako počnete obraćati pažnju na dobre aktivnosti, a ignorirate loše, upravo će se te loše početi gasiti, a pas će sve češće pokazivati ponašanje koje vam se sviđa. Ako niste u mogućnosti ignorirati vašeg adolescenta prilikom njegovog lošeg ponašanja, u zamjenu mu ponudite nešto što slobodno može uništavati (npr. kost za glodanje ili neku igračku) i tada ga pohvalite. Ubrzo će shvatiti da svoje akcije može provoditi na samo određenim “objektima”. Ne zaboravite da niti jedan proces učenja ne uspijeva preko noći i da je psu potrebno pokloniti puno strpljenja.

3. Smirenost donosi sve, nasrtljivost ništa

Traženje pažnje lajanjem, nasrtanjem, skakanjem i raznim neprihvatljivim aktivnostima tog tipa, nije u našem ljudskom svijetu baš prihvatljivo. Ukoliko pas upravo takvim ponašanjem pokušava pridobiti vašu pažnju, ignorirajte ga pa makar morali otići u drugu prostoriju. Ako ste vani, prekrižite ruke i okrenite mu leđa. Obratite zatim pažnju na psa samo ako se potpuno smirio. Pas će ubrzo shvatiti koje ponašanje mu donosi dobit. Prvo mu se obratite tog trena kada se smirio pa s vremenom počnite dizati kriterij tako što će morati biti “pristojan” 5 sekundi pa 10, 30, itd. Nemojte zaboraviti biti uvijek uporniji od psa pa makar čekali i par minuta (ili sati:)) da se smiri.

4. “Makni se”

Psi su teritorijalna bića i ugrizi su često su posljedica nerješenog pitanja teritorija i odnosa u vašem “čoporu”. U tom čoporu vi biste trebali vođa, a ne vaš pas. Naučite psa da kada mu se kaže “makni se”, on bez problema makne s puta, bez obzira stoji li, sjedi, leži ili spava. Primjerice, ako pas leži na ulazu u kuhinju, dođite do njega, zazovite ga imenom ili ga lagano dotaknite kako bi obratio pažnju na vas. Zatim bacite komadić slasne nagrade pola metra od njegovog nosa, u smjeru gdje biste željeli da se pomakne. U trenutku kada se pas ustane, pohvalite ga, a on neka se nagradi hranom. Nakon nekog vremena uvedite naredbu “makni se” (prije nego li bacite komadić hrane) i radite kao i prije, sve dok pas ne nauči. Kada je pas u potpunosti shvatio naredbu, postepeno smanjujte hranu. Uskoro će se pas rado dizati i micati na vašu molbu.

5. Vi određujete početak i kraj igre

Vi ste vođa čopora, što znači da imate kontrolu nad svim resursima koji su psu potrebni, a samim time određujete i kada ćete se s njim igrati i koliko će ta igra trajati. Prije nego li se počnete igrati sa psom, zatražite ga da kaže “molim” kao što smo bili opisali ranije. Nakon što je pas poslušao, pohvalite ga i počnite se igrati. Igre skrivanja, donošenja predmeta, navlačenja i sl. mogu s vremenom postati velika motivacija i veselje za vašeg psa. Bilo kakva kreativna komunikacija kroz igru povećava pozitivne i zdrave odnose unutar vašeg “čopora”. Ako se igrate s nekim predmetom (igračkom i sl.) obavezno na kraju isti zamijenite s hranom!

6. Mentalni trening

Kao što je vašem psu potrebna redovna fizička aktivnost, isto tako je potrebno vježbati i njegov um. Psi vole rješavati probleme, pa je na nama da im to i omogućimo. Ako vaš pas uči nove aktivnosti i rješava razne zadatke, steći će više iskustva te će se i bolje snalaziti u svakodnevnom životu s vama. Jedan od načina svakako je kliker trening jer uči psa kako da samostalno rješava probleme. Budite kreativni i, uz osnovne vježbe poslušnosti, naučite psa raznim trikovima. Ako ste pak malo više ambiciozni, psa će zasigurno veseliti i veći zadaci (agility, potražni psi, sportska radna kinologija, ovčarski psi i sl.), no o tome se posavjetujte s iskusnim trenerima koji će vas najbolje savjetovati o tome kojim putem i kako ćete vi i vaš pas najuspješnije učiti!

7. Pseće “mjesto”

U svom i vašem domu pas treba imati mjesto koje je samo njegovo i na koje može otići kad god poželi ili ako ga vi zamolite. Ogradite jedan kutak ili nabavite kućicu ili krevetić za vašeg psa. Osigurajte da to mjesto bude u nekom mirnom kutku, ali ne izolirano, već negdje gdje pas može pratiti događanja u kući. Na to mjesto ćete psa naučiti na način da ga u početku tamo hranite, a kada i sam počne obraćati pažnju na to mjesto, vi ga za to počnite nagrađivati. Pas će sve češće odlaziti tamo i tada uvedite naredbu “mjesto”. Svaki uspjeh nagradite. Ovakvo mjesto koristit će i vama i vašem psu u raznim situacijama – od one kada će psu samom pasati skloniti se u svoj mirni kutak do situacija kada dolaze gosti koji nisu baš jako sretni sa psima, do vašeg odlaska od kuće kada ćete moći mirno ostaviti psa na sigurnom mjestu bez da radi nered po kući.

8. Mijenjamo se

Još jedan od razloga psećih ugriza je posesivnost. Naučite psa da vam dozvoli pristup njegovoj hrani, igračkama i svemu drugome za što smatra da je njegovom vlasništvu. Učinite to tako što ćete uvijek ponuditi vašem psu slasnu poslasticu za ono što želite da vam prepusti (iz usta ili pored njega). U trenutku kada pas npr. ispljune lopticu jer želi uzeti hranu koju mu vi upravo nudite, uručite mu nagradu. Odmah nakon što stavite slasni zalogaj psu na nos, recite naredbu “pusti”. Vježbajte to svakodnevno i s raznim predmetima i u raznim situacijama pa će vam pas vrlo brzo s veseljem početi prepuštati bilo koje stvari u “njegovom vlasništvu” pa makar to bilo i smeće u parku s kojim je do sada neobuzdano bježao od vas. Nemojte se nikada prestati mijenjati s vašim i uz vašeg psa jer je za njega prirodno da svoj “plijen” uvijek dijeli sa svojim čoporom!

9. Ograničite psu pristup igračkama

Igračke vašeg psa spremite u neku kutiju do koje ne može doći svojevoljno. Ponudite psu igračku i tek kad kaže “molim” ga pohvalite i dajte mu igračku. Ponovite to s još nekolicinom igračaka. Na kraju dana, pokupite sve igračke koje ste mu dali i spremite ih u kutiju. Sutradan ponovite cijeli proces, ali s drugim igračkama. Rotirajte tako igračke kako bi mu uvijek bile zanimljive. Loptice i slične interaktivne igračke vadite samo kada se i vi igrate sa psom, a spremite ih nakon igre (naravno nakon što ste ih zamijenili za hranu!). Zapamtite da vi određujete početak i kraj igre.

10. Zdjelica je znak da se jede

Naučite psa da kada vidi zdjelicu zna da je vrijeme za jelo. Hranite psa dva puta dnevno (do šest mjeseci starosti – tri puta dnevno) i maknite zdjelicu odmah nakon što je pas sve pojeo, odustao usred hranjenja ili ako uopće nije htio jesti. Hranu mu onda ponudite tek u sljedećem obroku. Prije nego pas dobije hranu, zatražite ga da kaže “molim”.

 

Učimo i mijenjamo se na bolje!

Vaš Vindor

Ostale vijesti

Što je kliker trening?

Kastracija – da ili ne?

Priča o odrastanju pasa

Deset kućnih pravila za pse

Sarin svijet (s)pasa