Što je kliker trening?

shutterstock_5218147 (1)

Kliker trening je metoda rada koja se bazira na znanstvenim istraživanjima iz područja psihologije ponašanja (behaviorism), a funkcionira po principu pozitivne motivacije.
U ovakvom treningu koristimo kliker kao marker ponašanja kojim psu označavamo radnju koju želimo da se ponavlja, te ujedno dajemo do znanja da slijedi nagrada (hrana, igra ili bilo koja druga motivacija). Kliker trening je prvobitno bio upotrebljavan u radu s delfinima gdje ne postoji način da se trenira upotrebom sile.

Kliker trening ne trpi korekcije i kazne!
U klasičnom treningu kažemo psu što da napravi ili ga navedemo fizički. U trenutku kada smo to učinili nagrađujemo ga, a ako je pas pogriješio korigiramo ga ( fizički) ili kažnjavamo. U kliker treningu ponašanje tražimo u svakodnevnom životu ili psa navodimo bez fizičkog kontakta da nešto učini, to ponašanje označavamo zvukom klikera i tada slijedi nagrada. Ako pas pogriješi sve što činimo je da pokušamo ponovo.

Kliker koristimo samo u fazi učenja
Kliker treneri fokusiraju se na izgradnju ponašanja (za razliku od klasičnog sistema gdje odmah tražimo kompletno ponašanje). Ujedno obraćaju pažnju na dobro učinjene stvari, a ne primarno na greške. Pa tako npr. ako vaš pas skače na vas nećemo ga kažnjavati zbog toga već ćemo skakanje ignorirati, a klikati i nagrađivati sve četiri noge na podu. U početku će to biti samo sekunda, a kasnije ćemo produživati vrijeme koje pas provodi sa sve četiri na podu, dok ne dobijemo psa koji više ne skače. Tada ćemo nastaviti psa nagrađivati samo verbalnom pohvalom, a kliker i nagrade ćemo sačuvati za učenje nekog novog ponašanja.

Kliker trening je zabavan kako za pse, tako i za vlasnike!
Psi sasvim brzo uče da «klik» znači da slijedi nešto dobro (hrana, igra ili neka druga motivacija). Tada shvaćaju da, ponavljajući određeno ponašanje, vas mogu navesti da kliknete i time zaraditi nagradu. Tako postaju vrlo entuzijastični u svojem vlastitom treningu! Vlasnici se tako orijentiraju na pozitivna ponašanja kod svojih ljubimaca (što nije čest primjer) te samim time trening više nije stresan niti za psa niti za vas.

Kliker trening je vrlo jednostavan i prve rezultate možete vidjeti već nakon par minuta. Tada kliker trening postaje zabava, i za psa i za nas!

Ostale vijesti

Što je kliker trening?

Kastracija – da ili ne?

Priča o odrastanju pasa

Deset kućnih pravila za pse

Sarin svijet (s)pasa