Kastracija – da ili ne?

shutterstock_97664525 (1)
Postoji dosta razloga za kastraciju pasa važnih za samu životinje, kao i za sve s kojima pas dolazi u kontakt. Jedan od razloga je i taj što životinje koje završe na cesti mogu dobiti razne bolesti koje mogu biti opasne i za ljude. Takva životinja s vremenom postaje nedruželjubiva jer često doživljava traume od strane ljudi pa tako postoji i opasnost da nas ugrize.

Da bi se sve to spriječilo, čovjek mora donijeti odluku umjesto njih. Puno je humanije spriječiti nekontroliranu reprodukciju koja neizbježno vodi do patnje i usmrćivanja životinje, nego zatvarati oči i opravdavati se idejom kako je to neprirodno. Je li je prirodno živjeti na hladnom i vlažnom betonu nekog privremenog skloništa ili na ulici, u strahu od batina, bez hrane i vode ili pak u domu bez ljubavi gdje životinju tuku i zanemaruju? Kastracijom životinji zapravo olakšavamo život jer će moći zadovoljnije i zdravije živjeti, neopterećena instinktima koji joj ometaju suživot s čovjekom.

Kada je najranije moguće izvršiti kastraciju?

Veterinari specijalisti ginekolozi svakako preporučuju kastraciju kujice prije prvog tjeranja. Kujica neće zaostati u rastu, dapače, poznato je da kastracija u mladosti dovodi do produljenog rasta epifize što rezultira čak nešto višim rastom. Također, kastrirana životinja neće promijeniti narav, štoviše, bit će umiljatija i zaigranija. Naime, nekastrirane kuje su često neprijateljski raspoložene prema mnogim psima.

Sadašnja saznanja su takva da, osim što se ne mijenja narav, ne mijenja se niti temperament životinje poslije kastracije. Poznato je da, ako se mužjaka kastrira prije nego li počne dizati nogu pri mokrenju, sigurno će biti ‘blaže’ naravi u odnosu prema drugim psima jer hormoni više neće upravljati njegovim nagonima za čuvanje i zaštitu teritorija od drugih mužjaka.

S druge strane, ako je kujica kastrirana prije prvog tjeranja, mogućnost da u kasnijoj dobi oboli od tumora mliječne žlijezde je gotovo jednaka nuli. Ako se kujicu kastrira poslije jednog tjeranja, mogućnost tog tumora ipak je izvjesna (iako mnogo rjeđe nego kod nekastrirane kuje). Također, takve kuje ne obolijevaju od gnojne upale maternice (piometra), jer je to također uvjetovano hormonima iz jajnika. Nadalje, zna se da su ženke životinja sklonije razvoju diabetes mellitus-a (‘šećerna bolest’), a kod kastriranih kuja ta je bolest četiri puta rjeđa nego kod nekastriranih.

Kada se sve to pobroji, tjeranje kod kuja je najmanji problem. Daleko su veći problem bolesti kao posljedica poremećene funkcije jajnika. Što se debljanja tiče, poznato je da se debljamo od hrane, odnosno prekomjernog unosa kalorija u odnosu na aktivnost. Ako je kujica inače “dobar jelac”, ionako treba pripaziti na količinu hrane koju dobiva, odnosno davati hranu proporcionalno aktivnosti. Debljina kuje nema nikakve veze s kastracijom.
Samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok jedna kuja i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu na svijet donijeti 67.000 štenadi. Prevencija ovog problema je kastracija kućnih i uličnih životinja.

Prilikom razmatranja razloga za kastraciju životinje, osim medicinskih razloga, zanimaju nas i etička pitanja koja je vrijedno postaviti. Primjerice, pravo svake životinje da živi bez utjecaja čovjeka na njezin tjelesni integritet.

Ipak, u današnjim uvjetima, kada je pas kućna životinja koja živi u drugačijim okolnostima nego prije, kastracija se nameće kao prihvatljivije i etičnije rješenje. Ona smanjuje zdravstvene tegobe i psihički olakšava život životinje te je time korisna za njih i trebalo bi ju primjenjivati.

 

Vaš Vindor

Ostale vijesti

Što je kliker trening?

Kastracija – da ili ne?

Priča o odrastanju pasa

Deset kućnih pravila za pse

Sarin svijet (s)pasa