Sarin svijet (s)pasa

sara_abudhabi (1) (1)

Otkad znam za sebe, psi su uvijek bili na prvom mjestu u mom životu. Mama mi je kaže da praktički prvo što sam kao dijete izgovorila je bila riječ “Pas!”, a tek onda “mama” i “tata”. Tako je ostalo i do danas pa i nije čudno što su psi moj život. Od doma do škole za obuku pasa i udruge za potražne pse (pse spasioce), cijeli moj život se vrti oko pasa. I uživam u tome.:) Gdje god jesam, psi su uvijek oko mene, od jutra kada otvorim oči, na poslu gdje radim sa psima i njihovim vodičima, do vikenda tijekom kojeg treniram i igram se sa svojim psima, uživam… a i na godišnji idem sa psima!

Oduvijek sam željela biti instruktor za obuku pasa i sve moje knjige su o njima. Moj prvi pas bila je Tika, mješanka iz Noine arke, i ona mi je pokazala prve korake u školici za pse. Tako da iz prve ruke i ja znam kako je biti polaznik tečaja, kad ti instruktor priča i priča, a ti se jedva snalaziš s povodnikom, ludim psom, hranom… Tika je zaslužna za otvaranje mojih vidika i znanja o svijetu pasa i općenito treningu pasa. Posvuda me vodila i po putu smišljala razne probleme kako bi me što više toga naučila. Onda je došla Yirrla, belgijska ovčarka koja je prema Tikinim uputstvima nastavila tradiciju mojih “problematičnih” pasa kako bi me uvijek držala budnom i navodila da učim još više.

Yirrla i Tika uvele su me u svijet agilitija i poslušnosti, pokazale mi dio sportske radne kinologije, a onda su stigli labradori Wind, Rei, Šapa, Dafa, Rama i Ska koji su me nastavili voditi čarobnim putevima kinologije, svijeta spašavanja i potraga. Tako smo se družili kroz izložbe, uzgoj, osnovnu poslušnost, ples sa psima, probleme s agresijom (da, da, tradiciji podučavanja od strane pasa nikad nema kraja…), natjecanja u radu retrivera, u radu sa djecom s posebnim potrebama i radu potražnih pasa. Njemačke lovne terijerke Keito i Vali pridonijele su posebnom oštrenju mojih znanja.

Svaki pas nas nešto nauči, a labrador Daf me kroz probleme svog agresivnog ponašanja naučio kliker treningu, i otvorio mi novi, predivni svijet nenasilnog treninga i čudesne komunikacije sa psima u kojem živim i danas.

Prošla sam kroz različite vrste škola i radila raznim metodama. Otišla sam i još jedan korak dalje u toj neprekidnoj avanturi sa psima – trenutno radim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Abu Dhabi policiji kao savjetnik za treninge potražnih pasa. Avantura zaista nikada ne prestaje!:)

Vindor škola za obuku pasa proizašla je iz mojeg dugogodišnjeg volonterskog entuzijazma kada sam odlučila slijediti srce i raditi u životu ono što me veseli i u čemu uživam. Način na koji Vindor danas funkcionira rezultat je svih mojih iskustava dugogodišnjeg teoretskog i praktičnog rada. Vindor i njegov stručni tim pun nezasitne ljubavi prema psima putuje putem pozitive i na tom putu ćete naučiti puno toga, otkriti nove pseće svjetove kao što sam ih otkrivala i ja sa svojim, ali i vašim, psima te uživati u suživotu s dragim ljubimcima.

Think positive!

Sara Marević

Ostale vijesti

Što je kliker trening?

Kastracija – da ili ne?

Priča o odrastanju pasa

Deset kućnih pravila za pse

Sarin svijet (s)pasa